EFEMÈRIDES JUNY 2024

 125 anys de la mort de Johann Strauss

El dia 3 de juny es commemoren 125 anys de la mort del compositor austríac Johann Straus, també conegut per Johann Strauss fill.

Va néixer el 25  d'octubre de 1825 a Viena, Àustria. És conegut com un dels més grans compositors de música de ball i conegut com el "rei del vals" . Va demostrar un talent precoç per a la música i va composar el seu primer vals als 6 anys.

El seu pare volia que es dediqués al comerç, no volia que fos músic, però gràcies al recolzament de la seva mare, Strauss va poder estudiar música.

als 19 anys va fundà la seva pròpia orquestra, que va competí amb éxit amb la del seu pare.

Entre les seves obres més conegudes trobem "El Danubi blau" (1867), "Roses del sud" (1880), "El vals de l'emperador" (1889) i "Veus de primavera" (1883).

També va composar operetes, amb títols com "El ratpenat" (1874) i "El baró gitano" (1885)


160è aniversari del naixement de Richard Strauss

El dia 11 de juny es commemora el 160 aniversari del naixement del compositor i director d'orquestra alemany Richard Strauss.

La seva llarga trajectòria avarca des del romanticisme tardà fins la primera meitat del segle XX, i és conegut per les seves òperes, poemes simfònics i Lieder.

Entre les seves obres més destacades trobem el poema simfònic "Així parlà Zaratustra", inspirat en l'obra homònima del filòsof Friedrich Nietzsche.

També és conegut per les seves òperes "Salomé" i "El cavaller de rosa"


50 anys de la mort de Darius Milhaud

El 22 de juny es commemoren els 50 anys de la mort del compositor francès  Darius Milhaud ( Marsella, 4 de setembre 1862 - Ginebra, Suïssa 22 de juny de 1974)




Va ser membre de Les Six i un dels compositors més prolífics del segle XX. Les seves composicions estan influenciades pel jazz i la música brasilera i fan un ús extensiu de la politonalitat

Milhaud és considerat un dels compositors modernistes més importants. Professor reconegut, va tenir com a alumnes a molts futurs compositors de jazz i clàssics, com Burt Bacharach, Dave Brubeck, Philip Glass, Steve Reich, Karlheins Stockhausen i Iannis Xenakis entre d'altres.


El 1916 va anar a viure al Brasil com a secretari de Paul Claudel, que era ambaixador, i es va impregnar de la música del país. Té una obra molt nombrosa i amb tècniques variades. entre les seves òperes cal citar "El pobre mariner" (1926), les tres "Òperes-minut" (1927), "Chistophe Colomb" (1930), "Esther de Carpentras" (1937) o "Bolíva"r (1943), a més de dotze simfonies, divuit quartets de corda, concerts, música de cambra, etc. 

 200 anys del naixement de Carl Reinecke

El 23 de juny es commemoren els 200 anys dels naixement del compositor, director d'orquestra i pianista alemany Carl Reinecke (Hamburg, 23 de juny de 1824- Leipzig, 10 de març de 1910).




És conegut, sobretot, per la seva Sonata per a flauta "Undine", però també és recordat com un dels músics més influents i versàtils del seu temps. Va exercir com a professor durant 35 anys.


El seu pare era un excel·lent professor i li va ensenyar tots els secrets del seu art, que va completar després amb algunes lliçons dels millors mestres, i ja el 1843 va fer una excursió per Dinamarca i Suècia, en la que es va donar a conèixer com a concertista i després residí una llarga temporada a Leipzig, on va tenir com alumnes als compositors Iwan Knorr i August Windingi, on es va entregar amb ardor a l'estudi.


Va ser pianista de la cort de Dinamarca, professor del Conservatori de Colònia, director de música de Barmen, es va encarregar de la direcció de celebres concerts a Leipzig i de la càtedra de piano i composició superior del Conservatori.


En les seves composicions s'hi nota la influència de Robert Schumann i Fèlix Mendelssohn Bartholdy i també, en menor escala, la de Richard Wagner.