BEDRICH SMETANA ( Litomysl 2 de març 1824 - Praga 12 maig 1884)

Aquest 2 de març es commemoren els 200 anys del naixement de Bedrich Smetana, reconegut com el pare de la música Txeca

Internacionalment és conegut per la seva òpera La núvia venuda, pel cicle de poemes simfònics Má vlast ("La meva pàtria") - que representen la història, les llegendes i els paisatges de la pàtria natal del compositor - i pel quartet de corda núm1 De la meva vida.

Smetana posseïa un talent natural per al piano i va fer el seu primer recital als sis anys. Després de rebre una educació convencional a l'escola va estudiar música amb Josef Proksch a Praga. Va escriure la seva primera composició nacionalista durant l'aixecament de Praga de 1848, en què va participar per poc temps. Davant la impossibilitat d'iniciar la seva carrera a Praga, es va dirigir a Suècia, on es va establir com a professor i director de cor a Göteborg i on va començar a escriure obres orquestrals. Durant aquest període de la seva vida, es va casar dures vegades i va tenir sis fills.

Al començament de la dècada de 1860, un clima polític més lliberal, va encoratjar a Smetana a tornar a Praga. Es va lliurar a la vida musical de la ciutat, principalment com a defensor de l'òpera txeca. El 1866 va escriure les seves dues primeres òperes, Els brandenburgesos a Bohèmia i La núvia venuda, aquesta última va aconseguir una gran popularitat. Aquest mateix any, va arribar a ser director principal del teatre fins el 1874. Tots aquest anys van estar marcats per la polèmica, consideraven que la seva identificació amb les idees progressistes de Franz Liszt i Richard Wagner eren hostils al desenvolupament d'un estil d'òpera txeca distintiu. Aquesta oposició va interferir amb el seu treball creatiu i va accelerar la degradació de la seva salut, cosa que va precipitar la seva dimissió.

A partir d'aquí, Smetana comença un període de composició constant que es va perllongar durant gairebé la resta de la seva vida. Les seves contribucions a la música txeca anaven sent cada vegada més reconegudes i respectades, però un col·lapse mental a l'inici de 1884 va fer que fos ingressat, on va morir.

Font Viquipèdia

DOCUMENTS QUE DISPOSEM A LA BIBLIOTECA

- El Moldava
  Smetana-Dvorak-Palacios
  Conte infantil  I**
  Registre 2113   CD 53

- Bedrich Smetana
  Mi patria; Cinco poemas sinfónicos; La novia vendida
  Registre 4564    CD 220    Signatura  92(SME) SME

- Bedrich Smetana
  CD 1 La novia vendida
  CD 2 Mi patria
  Registre 418  Signatura (372 CD 3 ORQ/SME)

- Die Moldau
  Partitura Registre 5111  Signatura (ORQ-Sme)

- Mi patria
  CD registre 6470 Signatura (873 CD 3 ORQ/SME)

- Má vlast - My country
  CD - Registre 1688  Signatura (272 CD 3 ORQ/EME)

- La novia vendida
  Revista - Registre 4406 Signatura (782 Sme)

- Sibelius - Smetana
  CD - Registre 2262 Signatura (66 CD 3 COL/GEM)

- Sinfonía del nuevo mundo - El Moldava
  CD - Registre 2621 Signatura (589 CD 3 COL/GHMC)