GEORGE GERSHWIN (26 de setembre de 1898, Brooklyn - Hollywood 1937)

 Avui fa 125 anys que va néixer Georges Gershwin, compositor i pianista.


Va néixer al 1898 a Brooklyn i no va ser fins els 10 anys que se li va despertar la curiositat musical escoltant un recital de violí d'un company seu i es van fer amics.

El 1910, la família va adquirir un piano per a les lliçons del seu germà gran, però va ser ell qui més el va tocar. Va començar les lliçons de piano amb Charles Hambitzer i més tard amb Rubin Goldmark i amb l'avantguardista Henry Cowell.

Abandonà en 1914 els estudis de comerç que la família li havia forçat a cursar per desconfiança amb la carrera musical, per tal de treballar en una editorial de música com a "plugger" o demostrador de cançons.

El 1916, va començar a treballar per a la companyia Aeolian Company i per Standard Music Rolls a Nova York, enregistrant i arranjant. Va gravar rodets de composicions pròpies per a pianos de reproducció automàtica. A més, Gershwin va fer una breu incursió al Vodevil, acompanyant al piano . La seva novetat d'estil ragtime de 1917, "Rialto Ripples" va ser un èxit comercial.

El 1919 va marcar el seu primer gran èxit nacional amb la seva cançó "Swanee" amb paraules d'Irving Caesar.

A finals dels 1920, Gershwin va conèixer el compositor i director musical William Daly. Els dos van col·laborar en els musicals de Broadway "Picadilly to Broadway" (1920) i "For Goodness Sake" (1922) i van compondre conjuntament la partitura de "Our Nell" (1923). Aquest va ser el començament d'una llarga amistat.

El 1924, George i Ira, el seu germà gran, van col·laborar en la comèdia musical Lady Be Good, que ja incloïa ritmes de jazz en les cançons "Fascinating Rhythm" i "The Man I Love". Va ser seguida de Oh, Kay (1926); Funny Face 81927); Strike Up The Band 81927 i 1930); Girl Crazy 81930), que inclou la peça "IGot Thythm" i Of Thee I Sing (1931), la primera comèdia musical que va obtenir un Premi Pulitzer. El mateix any, Gershwin va compondre la primera obra per a concert, Rhapsody in Blue pera piano i orquestra.

Gershwin va fer una breu estada a París on va compondre Un americà a París. Aquesta obra va rebre crítiques contradictòries. Encara que va admirar molt la música francesca i en va rebre la seva influència, va romandre fidel al seu estil americà.

Era una persona generosa, càlida i amical, però també una mica vanitós i egoista.

A principis de l'any 1937, Gershwin va començar a patir migranyes i una impressió recurrent d'estar olorant cautxú cremat: havia desenvolupat un tumor cerebral. Va morir a Hollywood, on estava treballant en la música de "Goldwyn Follies", l'11 de juliol de 1937. Només tenia