FRANCIS POULENC (60 aniversari de la seva mort)

 FRANCIS POULENC

Va néixer a París el 7 de gener de 1899 i va morir el 30 de gener de 1963. Fou un compositor francès i va ser un dels membres del Grup dels Sis, junt amb Darius Milhaud, Georges Auric, Arthur Honegger, Louis Durey i Germaine Tailleferre.

Va néixer en una família parisenca acomodada i va créixer al centre de la ciutat, a prop del Palau de l'Elisi. El seu pare posseïa la gran empresa farmacèutica de Rhône-Poulenc i la seva mare provenia d'una llarga línia dels parisencs nadius. Poulenc va estar tota la vida a París per la seva elegància i energia. Amb només 7 anys, ja componia peces curtes, i la seva mare, dedicada a la música, encoratjà la seva precoç  ambició de tocar el piano. Continuà estudiant aquest instrument de forma més seriosa amb Ricard Viñes, el qual el presentà a Satie, Casella i Auric. Un cop obtingué el diploma al Lycée Condorcet i feu el servei militar durant 3 anys, Poulenc estudià amb Koechlin. 

Com els altres compositors del Grup dels Sis, Poulenc rebutjà el gust contemporani pel romanticisme i l'impressionisme i es pronuncia en favor d'un estil popular i ple d'esperit del music-hall, tot adoptant Satie i Cocteau com a  mestres estètics i espirituals. Malgrat el seu entusiasme inicial pels compositors radicals i rebels de París, i tot i que va fer per ser a Viena el 1921 per trobar-se amb Schönberg, el mateix Poulenc era essencialment un tradicionalista, encara que amb enginy i una sana ratxa d'irreverència. Admirava molt la poesia, en particular la de Guillaume Apollinaire, Max Jacob i Paul Éluard, i acompanyà Pierre Bernac en els seus nombrosos recitals amb melodies sobre els seus poemes, a la fi dels anys trenta.

Les composicions de Poulenc reflecteixen una honestedat i un sentit de la invenció espontània i testimonien sempre una gran independència d'esperit.

OBRES

D'entre les obres de Poulenc cal destacar:

  • Les òperes:
    • Les Mamelles de Tirésias de 1947
    • Dialogues des Carmélites de 1957
    • La voix humaine de 1959. Estrenada a Paris el 6 de febrer de 1959 a l'Opera-Comique (Salle Favart). Estrenada a Barcelona el 21 de desembre de 1965 al Gran Teatre del Liceu. Estrenada a Buenos Aires per Teodoro Fuchs.
  • Obres religioses: Litanies à la vierge noire, de 1936, un Gloria, un Stabat Mater, ambdós per a soprano, cor mixt i orquestra.
  • Ballets: Les Biches, de 1924.
  • Peces per a piano, entre les quals cal esmentar el concert per a piano i orquestra conegut com a "Concert núm. 1", que l'autor anomenava en privat, per raons desconegudes, el Concerto casquette.
  • Música per a la història de Babar l'elefant, per a locutor i piano (posteriorment orquestrada per Jean Françaix).
  • El concert per a orgue, orquestra de corda i timbales, un concert per a piano, un concert per a dos pianos, el Concert champêtre per a clavecí i orquestra.
  • Música de cambra, entre la qual cal esmentar una Sonata per a clarinet i piano (1962), una sonata per a flauta i piano, un sextet per a piano i instruments de vent.
  • Fiançailles pour rire, cicle de cançons.
  • Nombroses peces profanes i religioses per a cor mixt a cappella: set cançons sobre textos de Guillaume Apollinaire i Paul Eluardun soir de neigeChansons françaises sobre textos anònims de l'edat mitjana, Chansons à boirequatre petites prières de saint François d'Assise per a cor masculí, Petites voix per a cor d'infants, una missa en sol major i diversos motets.


DOCUMENTS QUE DISPOSEM A LA BIBLIOTECA

Chansons françaises: Margoton va t'a l'iau (Cant Coral- 3 veus mixtes) Reg. 2152

El mejor album de coros del mundo (982 CD 3 MV/VIV ) Reg. 6582

La courte paille (Cant- Soprano i piano) Reg. 4221

Les nouveaux musiciens (1034 CD 3 MC(2)/DEB) Reg. 6639

Pergolesi - Ponchielli - Poulenc (52 CD 3 COL/GEM) Reg. 2222

Poulenc - Prokofiev (53 CD 3 COL/GEM) Reg. 2225

Sonata (Piano a 4 mans ) Reg. 5366