SANTA CECÍLIA. PATRONA DELS MÚSICS

 22 de novembre

Una de les imatges de Santa Cecília

Una de les imatges de Santa Cecília

La música atrau a moltíssimes persones, per molts motius, però principalment perquè ens genera emocions i sensacions que solament ella és capaç d'aconseguir.

Santa Cecília ha estat una de les santes més conegudes i venerades durant la història, i encara ho és avui dia. L'església catòlica commemora aquest dia, el 22 de novembre, la mort de Santa Cecília, una dona de família noble que va morir entre els anys 180 i 230 dC després de ser torturada per defensar la seva conversió cristiana. Va ser l'any 1594 quan el papa Gregori XIII la va nomenar patrona de la música.

Qui va ser Santa Cecília?

Part de la història de la santa es coneix per uns textos anomenats "Actes del martiri de Santa Cecília" que van aparèixer al segle V. En aquests documents s'indica com la jove es va convertir al cristianisme, i com els seus pares la van casar amb un jove pagà, a qui li va confessar la nit de noces que s'havia entregat a Déu.

De fet, s'apunta que mentre els músics tocaven a la boda, ella cantava a Déu en el seu cor. La història diu que va convèncer el seu marit de convertir-se també al cristianisme, però com no eren bons temps per als cristians a Roma, van ser condemnats a morir.

En el cas de Cecília, primer van intentar ofegar-la a les termes de casa seva, sense èxit. Posteriorment, van intentar tallar-li el cap, tres cops, amb una destral, però no ho van aconseguir, tot i que va quedar mal ferida, morint tres dies després. Per això molts cops es representa la figura de la santa ja morta amb un tall al coll.

Una d'aquestes figures és la que es pot veure en l'escultura de marbre de Stéfano Maderno que es pot veure a l'església de Santa Cecília a Roma, on se suposa que descansen les restes de la santa.

Per què Santa Cecília és la patrona dels músics?

Com a filla d'una família noble, el més probable és que Cecília rebés ensenyaments musicals. Però el fet que fos nomenada patrona de la música es deu al fet que, en la traducció dels textos de l'època, Cecília va cantar a Déu en el seu cor el dia de la seva boda demanant-li que li permetés mantenir la seva virginitat.

Una altra tradició ve lligada a la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li.

Com ho celebrem?

Enguany, al matí oferim dos concerts per l'alumnat de primària de les escoles de la ciutat. I per la tarda substituim les classes per concerts a l'Auditori i al centre:

17.30h a l'Auditori on actuaran: Grup de percussió, instrumentistes tradicionals, consort de flautes, pianos a 8 mans, arpa, orquestra infantil.

19h a l'Auditori on actuaran: Grup de percussió, flautes travesseres, quartet de corda i Banda d'adults.

20h La Big Band a la Sala petita del centre.


BONA DIADA DE SANTA CECÍLIA!