125 anys de la mort del músic vilanoví ANTONI URGELLÈS

Avui 10 de gener es commemora el 125è aniversari de la mort del músic i compositor vilanoví, Antoni Urgellès. Per tal de recordar aquesta efemèride, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzarà diverses activitats de cara a la programació de tardor, entre les quals no faltarà un concert a l'Auditori Eduard Toldrà i una conferència emmarcada dins el cicle Parlem de Música, organitzat per la Regidoria de Cultura.



Antoni Urgellès i Granell va néixer a Vilanova i la Geltrú el 5 de març de 1845 i va morir el 10 de gener de 1897 d'un atac de feridura. El novembre de l'any 1998 l'Ajuntament li va dedicar el volum número 10 de la col·lecció municipal Retrat https://www.vilanova.cat/doc/doc_43792140.pdf escrit per Xavier Orriols.

El músic vilanoví va ser instrumentista de la Capella de Música de Sant Antoni i el 1861 va ser nomenat mestre de capella de la Parròquia de marina. L'any 1865 va fundar el Centre Artesà de Vilanova i l'orquestra del Teatre Principal, i tres anys més tard la Banda de la Casa d'Empara. Va dirigir la societat coral Unió Musical de Vilanova de 1867 a 1869, i va crear l'editorial musical Apolo.

Urgellès va destacar per ser un gran divulgador d'un gènere desconegut aleshores al país: l'americana o dansa havanera. També va ser comentarista de música de cambra profana, religiosa i simfònica a diverses revistes especialitzades.